Víte, co je právě teď čerstvé? Jaké ovoce, zeleninu, houby i maso se oplatí koupit? Kromě toho, že ušetříme na financích, opravdu si pochutnáme, dostaneme do sebe spoustu živin, minerálních látek a vitaminů. Staré potraviny totiž klesají na kvalitě, chuti, ale také ztrácí vitaminy.
Jaké dobroty si tedy dopřát v jednotlivých měsících?
obchod se zeleninou

Leden

Růžičková kapusta, sladké brambory, pórek, jablka typu Bramley, citróny, datle.
Můžeme si vypěstovat řeřichu bohatou na vit. C, která nám kvete po celý rok. Houbaři najdou penízovku sametonohou (přírodní antibiotikum, snižuje tlak a hladinu cholesterolu).

Únor

Vyplatí se koupit vepřové maso, uzeniny a salámy.
Ze zeleniny růžičková kapusta, zelí, černý kořen, rajčata z Holandska. Z ovoce opět citrony, broskve z Afriky a švestky.

Březen

Z masa se oplatí hovězí. Ze zeleniny nové brambory, topinambury, okurky, bílý chřest, šťovík. Z ovoce citrusy (pomeranče). Z hub šťavnatky jarní, ucháče obrovské a obecné.
řeřicha setá na chlebu

Duben

Maso jehněčí, kůzlečí, mladá kuřata, holoubata, ale také čerstvá vejce, jarní cibulka, polníček, zelený chřest, kopřiva, ředkvička, rebarbora. Z hub smrže a kačenky české.

Květen

Cibule, ledový a hlávkový salát, pažitka, mangold, špenát, kedlubna, jahody, květák, mrkev. Z hub čirůvky, májovky, šupinatky obecné i měnlivé.

Červen

V červnu jsou čerstvé ryby, mořské plody, třešně, brambory, brokolice, řeřicha, cuketa, fazolky, hrášek, květák, kopr, rajčata, pažitka, bílé zelí, kapusta, pórek, okurky a z hub lišky.

Červenec

Borůvky, lesní jahody, višně, maliny, angrešt, jablka, okurky nakládačky, celer, paprika, červená řepa, lilek, broskve, hrušky a z hub hříbky.

Srpen

Cukrová kukuřice, majoránka, letní jablka, melouny, broskve, okurky, ledový salát, květák, pórek, mrkev, brokolice, bílé zelí, červená řepa, kapusta, hrušky, pažitka, kedlubny, brambory, celer, hrášek, paprika, zelené fazolky.
košík švestek

Září

Jablka, trnky, brokolice, mrkev, hrušky, brambory, pórek, cibule, rajčata, kapusta, ořechy, růžičková kapusta, bílé zelí, lilek, broskve, hroznové víno, petržel, dýně, vlašské ořechy, špenát, ředkvičky, hlávkový salát, mangold, ledový salát, květák, pažitka, hrušky, kedlubny, celer, paprika, zelené fazolky, červená řepa.

Říjen

Kromě čerstvé zvěřiny (srnky, daňci, koroptve, divočáci, bažanti) si pochutnáme na prvním burčáku. Zelenina a ovoce z předchozího měsíce se stále sklízí, takže si užíváme bohatství sklizně.

Listopad

Kdoule, bílé zelí, brusinky, datle, fíky, klementinky, jedlé kaštany, špenát, sladké brambory, artyčoky, mangold, růžičková kapusta, ořechy, pórek.

Prosinec

Ryby, citróny, pomeranče, růžičková kapusta, mandarinky, ananas a datle.