Kam na dovolenou, abyste ušetřili?

Doba dovolených není jen sezónní záležitost. Na dovolenou se Češi chystají v průběhu celého roku, vyplývá to z výsledků výzkumu veřejného mínění, který byl proveden loni na podzim. Největší procento dovolených se pochopitelně vybírá v červenci a v srpnu, daleko pozadu však nezůstává ani červen a září a dnes už ani jiné měsíce v roce. Zlepšení finanční situace českých domácností vybízí k častějším pobytům v destinacích s celoročním příznivým klimatem, např. na Kanárských ostrovech, v Karibiku, v Thajsku, v Malajsii apod.
peníze v kapse

Chcete ušetřit? Vydejte se do Maďarska.

Stále však mezi námi přetrvává vysoké procento Čechů, kteří nejraději míří buď na území Česko-Slovenska, nebo do zemí, kde je dovolená vychází nejlevněji. Pro tyto „dovolenkáře“ často zůstávají doslova zapovězeny země, kde se inflace šplhá poněkud výš, a kde rostoucí ceny jsou již pro českého turistu neúnosné. V předchozích dvou letech to byl především Egypt a Turecko.
Současným hitem dovolenkových týdenních a čtrnáctidenních pobytů je Bulharsko, Maďarsko a Slovensko. Tam vychází pobyt dokonce levněji, než v Česku. Pro srovnání můžeme uvést např. nákup potravin za 500 korun, který v těchto zemích pořídíte přibližně za 320 korun. Zajímavou destinací pro Čechy stále zůstává Chorvatsko, kde se ceny potravin a spotřebního zboží pohybují zhruba na stejné úrovni, jako u nás, pouze musíte počítat s vyššími cenami restauračních služeb a ubytování v hotelech a penzionech.
sluneční brýle a písek

Země západní Evropy stále nejdražší

Kromě zvýšení cen v Egyptě a v Turecku byste měli být informováni i o rostoucích cenách v Tunisku, v Řecku a ve Španělsku. A pochopitelně cestování do Německa, Rakouska a Francie je stále nejdražší jak pro Čechy, tak i pro některé další země bývalého socialistického bloku. Způsobuje to devalvace východoevropských měn vůči Euru.
Někteří lidé v Česku však dovolenou v zahraničí vůbec neřeší, neboť si uvědomují, že naše země má co nabídnout z hlediska historických památek, přírodních scenérií, zajímavých zákoutí, zábavních parků, sportovišť atd. Mezi námi je stále velké procento milovníků lyžování, horské turistiky, cykloturistiky a vodáctví.